Buitenlands voetbal

De nationale voetbal competities in Europa

Voetbal is een belangrijke wereldsport. Het wordt iedere dag door miljoenen mensen op de voet gevolgd en hoewel de Eredivisie in Nederland erg populair is, hebben we in het buitenland prachtige competities om te volgen. Denk aan de Serie A in Italië, Primera Division in Spanje, Premier League in Engeland en de Bundesliga in Duitsland. Allemaal competities waar je ú tegen zegt en tevens competities waar veel Nederlandse profvoetballers in zijn te vinden.

Premier league, serie A en Primera division

wedden europese competitiesIn Nederland wordt niet alleen de Eredivisie erg goed bekeken, ook de bovengenoemde competities worden graag bekeken. Met name de Premier League en de Primera Division zijn populair in Nederland. Toch is de populariteit van de Franse competitie het afgelopen jaar erg gestegen.

Met name doordat de ploegen als PSG en Monaco flinke aankopen hebben gedaan om de Ligue 1 naar een hoger niveau te tillen. Toch kan er voor nu nog niet veel tippen aan de Spaanse en Engelse competitie. Ploegen als Manchester United met grote namen als Van Persie, Rooney en Nani en Arsenal met grote namen als Özil, Podolski en Cazorla tekenen de kwaliteit van de Engelse kantlijnen. Hoe deze in worden gekleurd wordt veel besproken in televisieprogramma’s als VI en Studio Sport. Ook landelijke kranten staan in Nederland vol met alle belangrijke Europese competities, haar resultaten, blessures en transfers.

Populariteit van buitenlandse competities in Nederland

In Nederland is de Champions League erg populair en wordt er graag naar gekeken. Zo wordt de Primera Division op de voet gevolgd en worden met name wedstrijden van Barcelona, Real Madrid, Valencia en Atlético Madrid graag worden bekeken. Zo worden de wedstrijden uit de Premier League graag gevolgd door de Nederlandse fans van Arsenal, Manchester United, Liverpool en Tottenham Hotspur gekeken. In de Duitse Bundesliga wordt er veelal gekeken naar de wedstrijden van Schalke 04, Bayern Munchen, Borussia Dortmund en VfL Wolfsburg. Italiaanse liefhebbers volgen graag het catenaccio van Juventus, AS Roma, Inter en Napoli. Dit komt natuurlijk ook door de nadrukkelijke aanwezigheid van Nederlande profs die bovengenoemde elftallen sieren en versterken.

De Champions League, een internationale krachtmeting

champions league weddenschappenOp Europees niveau wordt er deelgenomen door allerlei top clubs uit de Europese competities. Vaste deelnemers zijn vrijwel altijd in de vorm van Barcelona, Bayern Munchen, Real Madrid, Manchester United, Chelsea en Borussia Dortmund.

Tegenwoordig maakt ook Ajax weer deel uit van de clubs die aardig meekomt in Champions League dat ook wel bekend staat als het miljoenenbal. Dit omdat de prijzen erg hoog zijn per gewonnen wedstrijd, al vanaf de eerste ronde.

Plaatsing alleen levert elke club al enkele miljoenen op en als je daar dan ook nog de premies voor punten en overwinningen bij op gaat tellen dan moge het duidelijk zijn dat de uiteindelijke winnaar naast de Cup met de grote oren ook tientallen miljoenen rijker is.

Nederlanders in het buitenland

Van Persie, Robben, Huntelaar, Sneijder, Van der Vaart, Nigel de Jong, Van Wolfswinkel, Dost, Stekelenburg, Kuijt, Afellay en Van der Wiel. Dit is slechts een greep uit de betaalde voetballers die zich in het buitenland hebben gevestigd als belangrijke speler. Nederland is een belangrijk voetballand. Niet alleen doordat we zo fanatiek met het spelletje bezig zijn, maar ook omdat we veel grote namen hebben opgeleid en nog steeds verantwoordelijk zijn voor de opleiding van vele grote namen. Denk aan Suarez, maar denk ook aan jongens van eigen bodem als Sneijder en Robben.

Onze eigen voetballegendes in het buitenland

Het Nederlandse voetbal heeft legendes in de voetbalwereld gezet onder de naam van Cruijff, Rijkaard, Koeman, van Basten, van Persie, Bergkamp, Kluivert, Van der Sar en de gebroeders De Boer. Nederland is tot op de dag van vandaag een belangrijke bron van talentvolle spelers die het in de competitie van Spanje, Italië, Duitsland en Engeland erg goed doen. Zonder deze talenten zouden een hoop van de hoogvliegers in deze competities een stuk minder presteren.

Van Persie is een van de belangrijkste mensen bij Manchester United en produceert goal na goal voor de Mancunians. Robben is uitermate belangrijk voor Bayern Munchen en weet Sneijder, ondanks zijn mindere periode, belangrijk te zijn in de Turkse competitie waar hij nu even in te vinden is. Ricky van Wolfswinkel is een verrassende speler die in zijn ontwikkelingsfase bij Sporting Lissabon en nu Norwich City tot een van de belangrijkste spelers van Nederland uit kan groeien. Bas Dost is ook zo’n verrassende speler die een belangrijke rol kan gaan spelen voor het Nederlandse voetbal en de kans krijgt om zich te ontwikkelen tot een van de toppers bij VfL Wolfsburg in Duitsland.

Het Nederlandse voetbal mag dan in haar eigen competitie niet kunnen tippen aan het niveau van de Spaanse, Engelse, Duitse of Italiaanse competitie. Toch zijn de Nederlandse voetballers die wel op dat niveau spelen erg belangrijk voor onze internationale prestaties. Prestaties zoals het behalen van drie WK finales, twee EK finales en zelfs één keer Europees Kampioen wist te worden in 1988.

Ondanks dat we buitenlands voetbal graag volgen, voelen we ons toch een beetje thuis. Want échte Nederlanders? Die vind je overal.