Arsenal leert eindelijk haar lesje

Arsenal heeft de slechte geest van desastreuse prestaties in het verleden achter zich gelaten met een meesterlijke overwinning op Manchester City. Een belangrijke rol werd vervuld door Santi Cazorla, wiens lichtvoetige prestaties het hele Etihad Stadion deed verblijden.

Jarenlang leek Arsenal onwillig tegenover het leren van lessen te staan na een serie hevige verliezen. Afgelopen seizoen was met name een pijnlijke voor de fans waar Arsenal meer dan vijf goals tegen kreeg tegen City, Liverpool en Chelsea.

Het kwartje is eindelijk gevallen. Wenger, bekend vanwege zijn eigenwijze manier van doen, liet openheid voor een compromis van zijn principes te staan. Arsenal wist dat ze deze wedstrijd niet met dezelfde tactiek konden aankomen, een tactiek welke hun al vaker pijnlijk bloot heeft gelegd. In plaats daarvan balanceerde het elftal hun natuurlijke manier van spelen met een duidelijk en georganiseerde houding. Het resultaat spreekt boekdelen.

Het leek op een totaal ander team en Cazorla speelde als een totaal andere speler. Hij had al eerder laten zien dat hij in uitstekende vorm verkeert en heeft de nummer tien rol volledig eigen gemaakt met een reeks adembenemende prestaties. Tegen Manchester City legde hij de lat nog even ietsje hoger.

Hij was Arsenal’s belangrijkste speler, scoorde een goal en gaf de assist voor een andere. Zijn prestaties gingen verder dan dat. Diep in het centrale middenveld gepositioneerd wist Cazorla constant van zijn verdedigers weg te springen. Dat gaf Arsenal tijd, ruimte en de kans om zich te herpakken. Het was enorm nuttig voor het hele team en een perfecte demonstratie van hoe technisch voetbal kan worden gebruikt in het voordeel van het team en het beschermen ervan. Toen vermoeidheid hem eindelijk inhaalde en de bal van zijn magnetische voet sprong gooide hij zijn lichaam in de strijd. De Spanjaard liet ballen zien naast zijn vaardigheden.

Dit wordt wellicht gezien als Cazorla’s definiërende prestatie in een Arsenal shirt gezien. Aan het begin van het seizoen leek hij even zijn vuur kwijt te zijn. Echter is die talentvolle vlam volledig terug. In huidige vorm is het onmogelijk om hem vervangen zien te worden door de weer-fit Mesut Ozil.