Gaat Moyes net als Coleman falen bij Real Sociedad?

Wanneer Moyes zijn sombere verleden bij United probeert te vergeten bij Real Sociedad, is de incomplete heerschappij van Coleman onontkoombaar voor de ex-United manager.

“Real Sociedad’s president Aperribay en Moyes hebben 10 dagen met elkaar vergaderd over de positie. Moyes was de eerste keuze van het bestuur en hij heeft de baan.”

Zeven jaar eerder heeft Sociedad ook al eens een ontslagen Britse manager de kans te geven zichzelf opnieuw te bewijzen en zijn reputatie bij te stellen. Spelende in de Segunda Devision huurde Sociedad Coleman vier maanden na zijn ontslag bij Fulham in. Maria De La Pena zei: “Coleman brengt frisse en nieuwe ideeën boven tafel. Ons doel is om terug te keren naar de Primera Liga.”

Coleman trad in de voetsporen van Waalse collega Toshack en omarmde de gehele culturele uitdaging dat hoort bij het coachen van Real Sociedad.

Als we daar naar terugkijken dan voorspelde Coleman zijn weifelende eerste indruk hoe zijn loopbaan zou eindigen. Sociedad verloor aardig wat spelers, wat volgens Coleman niet ideaal was maar waar hij voor aan was genomen. Sociedad’s meest dure aankoop dat seizoen was de 17-jarige Morgado van Alaves voor 700,000 euro. Het was een moeilijke opgave, los van zijn extra activiteiten zoals het zoeken van een woning.

Om de afleidingen van San Sebastian te weerstaan moet je van goede huizen komen en Coleman was nog steeds op zoek naar een huis. “Ik wil een huis buiten San Sebastian. Het is hier te mooi en ik wil niet denken dat ik hier op vakantie ben.”

Te midden van zijn zoektocht naar een woning, zijn band opbouwen met De La Pena, zijn spelers leren kennen en het scouten van Segunda Division teams had Coleman niet genoeg tijd en energie over om zijn spelers te inspireren en de taal te leren.

“Ik heb een vertaler in de kleedkamer, maar wat ik tegen de spelers zeg wordt afgezwakt. Ik raak hierdoor erg gefrustreerd.”

Zijn Spaanse leraar, die twee week op ‘vakantie’ ging, was nog een ongemak voor Coleman waar hij zich maar mee moest zien te redden. Moyes heeft het alleen nóg moeilijker dan Coleman:

Coleman had de pre-season om te wennen aan San Sebastian, terwijl Moyes aan het midden van het seizoen alles op moet zien te lossen.
Sociedad was een Segunda Division team met Coleman met als doel weer te promoveren. Terwijl Moyes het moet doen met een vrij sterk team dat Real Madrid versloeg met 4-2 en Atletico Madrid met 2-1, maar ook deelnam aan de Champions League afgelopen seizoen. Hij moet per se in de top zes eindigen en Sociedad staat 12 punten achter op nummer zes Malaga.

Een andere test voor Moyes is Aperribay. Moyes zijn voorganger, Arrasate, had zijn contract verlengd tot 2016 en had afgelopen maand het ‘absolute vertrouwen’ van Aperribay.

Vernederd worden door een wispelturig management is iets wat Arrasate, Moyes en Coleman gemeen hebben.