Gerrard bereid Liverpool te verlaten

Gerrard heeft toegegeven dat hij naar een andere club gaat zoeken aan het einde van het seizoen als hij geen nieuw contract krijgt aangeboden bij Liverpool.

De aanvoerder van The Reds is al zijn hele loopbaan te vinden op Anfield, een zeldzaam gegeven in het moderne voetbal. En in plaats van met pensioen te gaan als Rodgers hem niet meer ziet zitten in het team heeft Gerrard bevestigd nog ergens anders te willen spelen.

Gerrard sprak met Ian Ladyman van Daily Mail: “Mijn contract loopt tot mei. Zoals het nu lijkt blijf ik gewoon tot het einde van het seizoen, maar ik ga niet met pensioen deze zomer. Ik wil doorgaan. We moeten maar afwachten of dat bij Liverpool of ergens anders is. Dat is aan Liverpool. Als zij niet met een contract komen dan ga ik kijken naar andere opties.”

Op 34-jarige leeftijd is Gerrard zijn spel aanzienlijk langzamer geworden de afgelopen paar seizoenen. Hij is niet meer die dolle middenvelder die constant naar voren bombardeert en neemt nu een meer delegerende rol op zich achter zijn jongere en snellere teamgenoten. In vorm is Gerrard nog steeds heel belangrijk, ook voor Liverpool. Zijn vrije bal tegen Everton gaf Liverpool weer een impuls terwijl zijn last-minute penalty de winst in het voordeel tipte van The Reds tegen Ludogorets eerder dit seizoen. Gerrard houdt het hoofd koel als de druk wordt opgevoerd, zelfs als zijn energie ver is te zoeken. Zeventien seizoenen bij Liverpool is enorm lang voor de locale held. Zijn wil om te spelen voor een andere ploeg zou dan ook geen verrassing moeten zijn.

In 2005 gaf Gerrard toe dat hij er spijt van had niet in te zijn gegaan op Mourinho’s aanbod om naar Real Madrid te gaan destijds. Dit soort aanbiedingen zal Gerrard waarschijnlijk niet meer krijgen als hij bij Liverpool vertrekt. Er zit nog genoeg kwaliteit in hem om ergens in de Premier League voor een club wat te betekenen, of hij zal, net als Cole of Richards naar Italië vertrekken om het daar nog eens te proberen. Daarnaast zou een switch naar de Amerikaanse MLS ook een optie kunnen zijn. Zoals Beckham, Defoe en Lampard dat ook deden. Gerrards’ klasse zou de divisie domineren dat nog altijd in de lift zit met het aantrekken van oude sterren.

Critici hebben de prestaties van de Engelsman dit seizoen gevolgd. Adam Shergold van Daily Mail zei dat langer doorspelen “zijn tol zal hebben” en Stephen Kelly van ESPN omschreef de dramatiek omtrent de veroordeling van Gerrard: “Afgelopen seizoen na een winning streak van 11 wedstrijden was Gerrard zijn nieuwe rol een masterzet volgens velen, waaronder Michael Owen, het zou hem aan de top kunnen houden voor 4-5 jaar te komen. Naderhand waren er wat mindere resultaten en werden de meningen met 180 graden bijgesteld. Gerrard zijn nieuwe rol was een grote fout. Ergens in het midden, zoals altijd, ligt de waarheid verscholen.”

Rodgers zal natuurlijk nog altijd een beroep op Gerrard blijven doen dit seizoen. Hij is een leider en een belangrijk ingrediënt van rust op het middenveld. Een middenveld waar de energetische Henderson en Coutinho rondlopen. Gerrard zijn rol geeft deze twee spelers de mogelijkheid om af en toe het even op een lopen te zetten, maar het zal niet lang meer duren of Rodgers zal op zoek moeten naar een nieuwe middenvelder. Spelers als Khedira of Neves zouden een optie zijn om Gerrard te vervangen. De zoektocht naar de vervanger voor Gerrard is als Manchester United’s zoektocht naar de vervanger van Paul Scholes. Haast een onbegonnen zaak, maar iemand moet het doen.