Kan Barcelona zichzelf verbeteren zonder geld te spenderen?

In afwachting van wat de Court of Abitration for Sport te zeggen heeft over Barcelona’s huidig verbod op de transfermarkt is Enrique niet in staat om geld uit te geven aankomende transferperiode. Spaanse clubs maken sowieso nauwelijks gebruik van deze transferperiode, niet zoveel als in de Premier League bijvoorbeeld, maar áls de manager nieuw bloed aan zou willen trekken dan kan dat niet. Als de straf van de FIFA in tact blijft dan kan Barcelona geen nieuwe spelers tekenen tot aan januari 2016. Dus Enrique moet met nieuwe manieren komen om zijn ploeg te versterken en te verbeteren zónder geld uit te geven.

De eerste stap is natuurlijk het aanspreken van de academie waar Barcelona al een hele hoop succes door heeft gehad de afgelopen jaren. Denk aan Messi, Pique en Busquets welke allemaal van deze academie afkomstig zijn. De nieuwste jonge talenten zijn Alcantara en El Haddadi welke mogelijk sneller dan ze wellicht dachten een kans krijgen bij Barcelona.

Enrique zou mogelijk wat jong talent naar voren kunnen schuiven. Met iedere wedstrijd dat Samper speelt lijkt hij een natuurlijke opvolger van Busquets te worden. Samper krijgt veel interesse, maar wordt mogelijk gebruikt als tegenwicht om Denis Suarez terug te krijgen die momenteel bij Sevilla op huurbasis speelt.

Traore is nog een jong talent van de club. Hij scoorde zijn eerste goal in de Copa del Rey tegen Huesca. Als Enrique iets anders wil in zijn aanval dan kan hij prima een beroep doen op Traore. Niemand zegt dat de jonge speler klaar is voor het grote werk, maar er is geen twijfel over dat hij iets, wat momenteel misschien alleen Neymar heeft, kan bieden.

Traore is een aanvallende speler met een meedogenloos karakter en kan de tegenstander op verkeerde been zetten met snelheid en kracht. Messi kan dit natuurlijk ook, maar doet dit voornamelijk met snel denken en vernuftige bewegingen. Tegen clubs als Getafe en Malaga, waar Barcelona dit seizoen 0-0 tegen speelde, kan Traore misschien de nodige variatie injecteren om de defensie te doorbreken. Als de sleutel niet op de deur past is het misschien beter dat Barcelona de deur in trapt.

Enrique zou het team kunnen verbeteren als hij Vermaelen terug van zijn blessure weet te krijgen, wat natuurlijk makkelijker gezegd is dan gedaan. Hij zal ook minder moeten schudden met de basisspelers en meer een definitieve basis neer moeten zetten zodat er een beter team op het veld staat. Als Bravo iedere week dezelfde vier verdedigers voor zich heeft staan dan wordt de verdediging een stuk stabieler. Zelfs als Barcelona geen nieuwe spelers kan tekenen het komende jaar is het duidelijk dat Enrique genoeg manieren heeft om zijn team te verbeteren.