Martinez terug naar succesformule met Everton

Everton is het seizoen niet lekker begonnen, coach Martinez begon zijn tactische spel ietwat onhandig. Op papier lijkt een punt tegen Leicester en thuis tegen Arsenal misschien niet zo gek, maar het is de manier waarop deze resultaten zijn behaald dat de fans en andere Evertonians zorgen baart. De Toffees stonden beide duels nerveus en onzeker op het veld, eigenschappen die niet bekend voorkomen van afgelopen seizoen.

Everton stond voor in de duels met Leicester en Arsenal tot aan de 83e, 86e en 90e minuut, maar gooide in beide wedstrijden vier punten weg. Dergelijke situaties deden zich niet voor in het afgelopen seizoen onder leiding van Martinez. Dat was een wezenlijk verschil tussen hem en zijn voorganger Moyes. Moyes speelde veelal met de rug tegen de muur, terwijl Martinez graag het spel maakte en in de aanval ging. Beide methodes werken, maar onder Martinez, waren de laatste tien minuten cruciaal voor Everton.

Statistieken spreken boekdelen

Tijdens Moyes laatste seizoen verloor Everton 21 punten, onder Martinez slechts 12. Als we wat dieper in de cijfers duiken zien we dat onder Moyes zeven van de 55 doelpunten in de laatste tien minuten werden gemaakt en negen van de 40 doelpunten in dezelfde tien minuten tegen Everton werden gemaakt. Dit vertaalde zich in een teleurstellende vijf punten tegenover negen verloren punten in de laatste tien minuten.

Onder Martinez scoorde Everton het afgelopen seizoen 16 van de 61 doelpunten in de laatste tien minuten terwijl ze er maar vier van de 39 doelpunten weggaven in de laatste tien minuten. Hierdoor scoorde Everton 15 punten tegenover 1 verloren punt in de laatste tien minuten.

Met in het achterhoofd het feit dat Everton dit seizoen al drie van de vier goals tegen kreeg in de laatste tien minuten van de wedstrijden tegen Leicester en Arsenal, waardoor ze vier punten misliepen, staan de stats al op 400 procent hoger ten opzichte van afgelopen seizoen. We zijn er misschien wat vroeg bij, maar het baart zorgen voor de aankomende wedstrijden. Het suggereert dat er een probleem dat onder Moyes aanwezig was weer terugkeert, en dat is op zich vreemd.

We kunnen nog niet zeggen of deze vier verloren punten grote gevolgen zullen hebben voor Everton. Maar de Toffees moeten zeker snel een oplossing vinden voor hun statistische nachtmerrie en de mentaliteit van afgelopen seizoen zien terug te vinden. Hun eerstvolgende wedstrijd is tegen Chelsea. Een pittige wedstrijd en hopelijk heeft Martinez vóór die tijd een oplossing gevonden.