Messi moet leren leven zonder Xavi bij Barcelona

Messi staat veel lekkerder op het veld als Xavi bij hem op het veld staat, maar de Catalaanse nummer tien zal alvast moeten wennen aan een leven zonder de veteraan op het middenveld. Na de 0-0 tegen Malaga vroeg Messi of Xavi niet weer kon starten voor Barcelona.

Barcelona zag er wat zielloos uit in dat duel, de eerste wedstrijd van het seizoen die ze niet konden winnen. Xavi zat op de bank terwijl Messi en kornuiten maar moeizaam overeind bleven tegen Malaga.

Messi beeindigde de wedstrijd teleurgesteld en gefrustreerd en voor de eerste keer in zijn loopbaan was het hem niet gelukt om ruimte te creëren of om ook maar één gevaarlijk moment te hebben. Het was een wedstrijd die hij zelf moet vergeten, maar het hele team ook. In de wedstrijd tegen Malaga werd Barcelona’s winnende ritme gedwarsboomd. Alle andere wedstrijden wonnen ze.

Messi besloot op dat moment te spreken met de manager omtrent zijn ongemak vanwege het feit dat Xavi niet op het veld stond. Hij ziet de 34-jarige speler als de speler die hem het beste kent, de speler waarmee hij een klik heeft dat hij met niemand anders op het veld heeft. Enrique heeft notitie gemaakt van Messi zijn wens, maar heeft hem niks beloofd. Xavi heeft daarna nog wel vier competitie wedstrijden gespeeld waardoor Barcelona veelzijdiger kon spelen en ook Messi veel beter in zijn vel zat.

Het is duidelijk dat Xavi en Messi een goede combinatie vormen. De Argentijn is een voetballend genie en Xavi komt het dichtste bij zijn golflengte met zijn briljante passing. Een beroemde doelpunt combinatie is een pass van Xavi naar Alves die de bal perfect klaar legt voor Messi.

Zowel Xavi als Alves worden langzamerhand steeds minder wat betekent dat de samenwerkingen ook steeds minder goed werken. Minder dan toen Guardiola aan het roer van het schip stond bij Barcelona. Er is geen reden om te denken dat Barcelona niet verder zou kunnen zonder het Xavi-Messi partnerschap, maar Messi zal moeten leren combineren met spelers als Rakitic. De Kroaat speelt op een hele andere manier, veel directer, veel riskanter en veel aanvallender, maar een stijl dat in het voordeel van de Catalanen kan zijn als ze tegenover een taai en hardnekkig middenveld staan. Xavi zegt zelf dat hij niet lang meer voetbalt: “Ik heb niet veel meer over om te blijven spelen. Ik ben al 34 en in januari word ik 35. Ik wil hiervan genieten, iedereen zegt dat dit het beste gevoel is. Daarna zien we wel weer verder, maar ik wil mijn connecties met het voetbal en met Barca behouden.”

Er zijn wat kleine correlaties tussen de wedstrijden dat Xavi speelde en hoe goed Messi zelf was dit seizoen. Het werkte niet in El Classico, waarin beide spelers speelden en toch geen indruk maakten, tijdens een kleurloze middag voor Barcelona in de Spaanse hoofdstad.

Rakitic was wellicht een betere keuze geweest tegen Real Madrid, maar na zijn slechte prestaties tegen Paris Saint-Germain kunnen we het Enrique niet kwalijk nemen dat hij Xavi boven Rakitic verkoos. Toch breekt het tijdperk aan dat Barcelona en dus ook Messi verder zal moeten zonder Xavi.

Tegen de tijd dat Xavi vertrekt, hetzij deze zomer of in 2016 als zijn contract verloopt, zal Messi volledig zonder de maestro op het middenveld uit de voeten moeten kunnen.