Miami Open en MXGP Motorcross

Wat een dramatisch sportweekend hebben we achter de rug. Er moest gewonnen worden van Bulgarije voor de kwalificatie van het WK 2018 in Rusland, dat was duidelijk. Maar zelfs de Bulgaren bleken een maatje te groot voor onze Oranje voetballers. Na de wedstrijd was het direct duidelijk dat bondscoach Blind vertrekken moest en momenteel zijn voetbaljournalisten ook vooral bezig met zijn opvolging. We negeren het voetbal verder maar deze week, ook al is Nederland – Italië qua historie natuurlijk wel een leuke wedstrijd. Laten we even kijken wat er aan andere sport valt te genieten.

Wedden op Motorsport

WK Motorcross MXGP

Bron: MXGP

In Nederland zijn we met Max Verstappen tegenwoordig wat meer op autosport dan op motorsport gericht. We vergeten wel eens dat we in de motorsport veel meer successen hebben behaald en hebben met het Circuit van Assen ook een circuit van naam in deze sport. Een week na de opening van het Formule 1 seizoen en het MotoGP kampioenschap, hebben we twee mooie motorsport evenementen op het programma:

  • Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff zijn de Nederlanders die deelnemen aan het WK Motorcross, ofwel het MXGP. Ze staan net buiten de top 10 in het klassement in deze spectaculaire motorsport. Inmiddels hebben we drie races in het seizoen gereden en komend weekend staat de GP Mexico gepland.
  • Als je enthousiaster bent over circuit races, is het Superbike klassement erg leuk om te volgen. Bij Superbike wordt gereden op standaard motoren die voor het grote publiek te koop zijn, maar wel speciaal zijn geprepareerd voor de races. Het is dus een beetje vergelijkbaar met tourwagen kampioenschappen in de autosport, terwijl de MotoGP meer aan de Formule 1 doet denken. In het WK Superbike wordt komend weekend een race in Aragon (Spanje) gehouden.

Ook bij de Superbike doet trouwens een Nederlander mee. Michael van der Mark werd eerder al kampioen in achtereenvolgens de Superstock 600 en Supersport klasse. Sinds 2015 rijdt hij mee in het Superbike Wereldkampioenschap. Hij heeft daar in 2015 en 2016 inmiddels tien podiumplaatsen verzameld en stond afgelopen seizoen ook voor het eerst op pole. Dit jaar rijdt hij in het officiële Yamaha Superbike team.

Premier League Darts

In de Premier League Darts hebben we bijna het eerste deel van het toernooi achter de rug. Daarin wordt in negen rondes op achtereenvolgende donderdagavonden een competitie gespeeld tussen de beste 10 PDC darters. De negende en laatste ronde (Judgment Day) van groepsfase 1 staat donderdag op het programma. Daarin onder andere Raymond van Barneveld – James Wade en Michael van Gerwen – Dave Chisnall. De twee Nederlanders stonden vorige week tegenover elkaar, waarin van Barneveld tegenstander van Gerwen liet merken hoe verliezen ook al weer voelt. Barney zelf oogt de afgelopen tijd ontspannen en zo klonk hij ook na zijn prachtige overwinning:

“Ik voel me goed en ontspannen. Een paar weken geleden zei ik nog: ‘Laat dat darten maar.’ Misschien is dat wel goed geweest. Ik geniet nu elke dag van het leven en pak meer rust” (van Barneveld tegen RTL7)

Na komende donderdag gaat de tweede groepsfase van start met de beste acht darters van het toernooi. Hekkensluiters Jelle Klaasen en Kim Huybrechts zullen daar niet meer bij zijn, want ze zijn al uitgeschakeld.

Wie wint de 101e Ronde van Vlaanderen

Komende zondag gaat de 101e aflevering van de Ronde van Vlaanderen van start, de meest bekende klassieker van België. De zware rit gaat over bijna 260 kilometer door het Vlaamse heuvel- en kasseienland. Voorafgaand aan de ronde wordt doordeweeks de wat minder beroemde etappekoers Driedaagse De Panne-Koksijde aan de Belgische Noordzeekust gereden.

Miami Open tenniskampioenschap

In Florida wordt tot en met dit weekend zowel een WTA-tennistoernooi voor de vrouwen als een ATP-toernooi voor de mannen gespeeld. Veel van de favorieten zijn nog in het toernooi actief, waaronder de als nummer 1 geplaatste Angelique Kerber bij de vrouwen en Stan Wawrinka in het mannentoernooi. Robin Haase sneuvelde kansloos in de tweede ronde tegen Juan Martin del Potro. Ook Kiki Bertens moest in de tweede ronde het hoofd buigen. Zij werd in een driesetter verslagen door een qualifier (Risa Ozaki: 6-4, 4-6, 6-1). Bijzonder bij de vrouwen was het feit dat Venus Williams de kwartfinale haalde, twintig jaar na haar debuut op het toernooi. Ze treft daar overigens Angelique Kerber, dus waarschijnlijk eindigt het sprookje in de kwartfinale.