Nederlandse top 3 op 5000 meter

Mannen pakken massaal podium op de 5000 meter

Sven Kramer verdedigde zijn gouden plak op de 5000 meter in Sotsji Rusland. De Olympische Spelen zijn op volle toeren en heel Nederland is in de ban van haar favoriete athleten. Sven Kramer haalde wederom goud, maar werd vergezeld door twee andere Nederlanders. Jan Blokhuijsen won zilver en de bronzen medaille ging naar Jorrit Bergsma. Een all-Dutch podium!

Zelfs nadat hij een klein beetje uit zijn ritme was in de eerste helft van de race wist Kramer er toch nog een extra versnelling bij te vinden om vervolgens een winnende tijd van zes minuten en 10.76 seconden op de klok te zetten. 4,95 seconden sneller dan zijn maatje Jan Blokhuijsen. Kramer haalde ook al goud op de Spelen van Vancouver in 2010, maar werd gediskwalificeerd van de 10.000 meter nadat hij een foutje maakte bij het verwisselen van baan. Hoe frustrerend dat ook moge zijn, de 27-jarige weet sterk terug te keren. Kramer liet zijn tegenstander, Jonathan Kuck (USA), ruim achter zich met een comfortabele 20 seconden.

Hoog bezoek voor de Nederlandse schaatsers

Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, Mark Rutte en Edith Schippers waren allemaal van de partij en mochten aanschouwen hoe Kramer absoluut domineerde op de 5000 meter. De koning sprak nog even over de impact van de prestaties: “Wat kan ik zeggen? We durfden niet te dromen van zulke enorme resultaten. Dat Sven dit kon presteren onder deze enorme druk is echt ongelooflijk. Ik ben sprakeloos. Wat kan ik zeggen? Het is een prachtig Olympisch record.”

 

Voor Rusland leken Denis Yuskov en Ivan Skobre de kandidaten voor een plaats op het podium, maar dat duurde niet lang. Bergsma en Blokhuijsen gooiden roet in het eten en kaapten de zilveren en bronzen plak onder de neuzen van de Russen vandaan.

 

Kuck maakte voor de Amerikanen de meeste kans op een medaille of in elk geval een respectabele finish, maar hij was geen enkele partij voor Sven Kramer. Kuck eindigde uiteindelijk op plaats nummer 19. Met nog twee competities te gaan lijkt Kramer weer af te stormen op een hat-trick aan gouden medailles. En hoe indrukwekkend een drievoudig podiumplaats voor Nederland op de 5000 meter ook was, er ging niets boven de overweldigende dominantie van Sven Kramer die zijn tegenstanders absoluut in het stof deed bijten.