Nederlandse successen Olympische spelen

Nederlandse Olympiërs met 41 man sterk naar Rusland

De Olympische Winterspelen staan weer voor de deur en dit jaar wordt het gehouden in het Russische Sotsji. Er is veel te doen geweest omtrent de locatie, maar van 7 februari tot aan 23 februari staat het toch echt te gebeuren. Nederland is natuurlijk ook van de partij en gaat met 41 man sterk naar de Sotsji. Als we kijken naar de geschiedenis van de Olympische Winterspelen is een dergelijk aantal atleten een nieuw record voor de Nederlandse sportgeschiedenis.

We moeten het gaan hebben van 20 langebaanschaatsers, 10 shorttrackers, 6 bobsleeërs en 6 snowboarders. Voor de mensen die meetellen, dat zijn er 42! Een simpele verklaring is dat Jorien ter Mors zowel op de langebaan als op de shorttrack zal participeren.

Bij de bobsleeërs komen er nog twee reserves mee naar Rusland. Melissa Boekelman en Yannick Greiner zijn hun namen, maar zij tellen niet mee in de stand. Ze zullen dan ook niet in het Olympische dorp verblijven en komen alleen in actie als er problemen zijn.

Schaatsen

Met name het schaatsteam is een flinke vertegenwoordiging voor Oranje. Het team bestaat uit Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Ireen Wüst, Lotte van Beek, Michel Mulder, Carien Kleibeuker, Mark Tuitert, Stefan Groothuis, Bob de Jong, Antoinette de Jong, Margot Boer, Yvonne Nauta, Ronald Mulder, Jorien ter Mors, Jan Blokhuijsen, Jan Smeekens, Koen Verweij, Marrit Leenstra, Annouk van der Weijden en Laurine van Riessen.

Shorttrack

Om uw geheugen nog even een beetje op te frissen. Shorttrack is snelheid schaatsen waarbij meerdere schaatsers, doorgaans vier en zes, racen op een ovale baan. Nu u weer weet waar we het over hebben, het team bestaat uit Daan Breeuwsma, Niels Kerstholt, Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Christiaan Bökkerink, Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof, Sanne van Kerkhof, Lara van Ruijven en Rianne de Vries.

Snowboard

Snowboarden is een relatief jong onderdeel op de Olympische Winterspelen. Het werd voor het eerst in 1998 geïntroduceerd op de spelen en wordt voor Nederland nu vertegenwoordigt door Bell Berghuis, Cheryl Maas, Nicolien Sauerbreij, Michelle Dekker, Dolf van der Wal en Dimi de Jong.

Bobslee

Bobsleeën is al een Olympische sport sinds 1924 en ook Nederland heeft een sterk team dat voor goud zal racen. Het bobteam bestaat uit Edwin van Calker, Sybren Jansma, Arno Klaassen, Bror van der Zijde, Esmé Kamphuis en Judith Vis.

Over Sotsji

De Olympische Winterspelen worden in 2014 in Sotsji, Rusland gehouden. Sotji is een Russische stad in het zuiden van kraj Krasnodar, vlakbij de Zwarte Zee. Sotsji is de belangrijkste badplaats voor Rusland en wordt om die reden dan ook wel de Russische rivièra genoemd. De stad wordt ook wel de op één na langste stad van de wereld genoemd gezien Groot-Sotsji, hoewel bestaande uit meerdere plaatsen, 147 kilometer lang is.

In 2007 werd al bekendgemaakt dat de Olympische Winterspelen van 2014 wordt gehouden in Sochi.