Parijs – Nice, start van de etappekoersen

Er komen weer mooie sportweken aan. We gaan langzamerhand richting de lente, hebben inmiddels de eerste wielerklassiekers achter de rug en de etappekoersen gaan weer van start. De verschillende voetbalcompetities en bekertoernooien naderen hun climax, de schaatsers verdelen de laatste medailles en ook atletiek liefhebbers komen aan hun trekken. Geniet vast mee als we door de wekelijkse sportagenda lopen.

Wedden op wielrennen? Dat kan weer

Het wielerseizoen is afgelopen weekend echt van start gegaan in Europa met de klassiekers Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Komende zaterdag wordt ook de dagwedstrijd Strade Bianchi afgewerkt in het Toscaanse landschap rondom Siena. Een mooie koers over een parcours met maar liefst 70 kilometer witgekleurde gravel- en zandpaden in Italië. De schoonheid van deze rit is dit jaar beloond met een promotie naar de UCI World Tour. In 2016 ging de winst wederom naar Fabian Cancellara. Het was in zijn afscheidsjaar de derde keer dat hij de koers won sinds 2008. We zijn benieuwd wie hem dit jaar opvolgt.

Komend weekend starten we ook met de etappewedstrijden. De aftrap wordt gedaan in Parijs – Nice. Deze wedstrijd gaat over acht etappes. De helft ervan is vlak. Daarnaast zijn er nog drie ritten met behoorlijk wat klimwerk en halverwege een korte individuele tijdrit.

Wereldkampioenschap voor de allround schaatsers

Het Nederlandse schaatsen heeft een topjaar achter de rug, met als laatste succes het WK Sprint. Daar greep Kai Verbij afgelopen weekend in Canada de titel. De kansen bij de allrounders zijn natuurlijk minstens even groot met kanonnen als Ireen Wüst en Sven Kramer in de ploeg. De overige teamNL leden in Hamar zijn Marije Joling, Antoinette de Jong, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest.

We zijn vooral benieuwd naar de prestaties van Sven Kramer komend weekend. Hij is natuurlijk al de onbetwiste kampioen van de afgelopen jaren, maar de overmacht op zijn 10 kilometer bij de afgelopen afstandskampioenschappen was van een bijzonder niveau. Hij verbrak met een tijd van 12.38,89 zijn eigen Nederlandse record dat al 10 jaar staat. Een wereldrecord was het niet, maar daarvoor heb je ook een hoger gelegen baan nodig. De vaak wat onderkoelde Fries was voor zijn doen bijna euforisch:

“We hebben net wel even de kleedkamer afgebroken. Ik ben hier echt blij mee” (Kramer bij de NOS)

We kunnen dan ook niet wachten tot komend weekend.

De Premier League voor de darters

Vijftien weken lang reizen tien darttoppers Groot-Brittannië langs – met één uitstapje naar Rotterdam – om op donderdagavonden te strijden om de Premier League titel. Daar zitten behoorlijk wat Nederlanders bij waaronder favoriet Michael van Gerwen en good old Barney. Een terugkerend wekelijks dartfeestje dus. Komende donderdag kunnen we met bier en chips klaar zitten voor de match tussen de nummers twee en drie: Michael van Gerwen – James Wade. En ook het duel Gary Anderson – Phil Taylor is natuurlijk leuk om naar te kijken.

EK Indoor Atletiek in Belgrado

579 dafne schippers (25490332424)Dafne Schippers, Anouk Vetter en Sifan Hassan laten verstek gaan in Belgrado omdat het toernooi niet in hun seizoensplanning past. Toch is het indoor atletiek toernooi dit weekend erg interessant met 13 disciplines waarin om de medailles wordt gestreden. Inclusief de 60 meter waar Dafne Schippers in 2015 nog de winnaar was.

Halve finales bekervoetbal

Last but not least noemen we nog even de KNVB Beker. Daarin gaan we de halve finales in. We weten in ieder geval dat dit jaar de beker niet naar één van de top drie clubs in Nederland gaat want die zijn allemaal uitgeschakeld. Feyenoord is door halve finalist Vitesse uit het toernooi gewerkt en dat maakt de Arnhemmers misschien wel favoriet. Want behalve de tegengoal van PSV in de topper afgelopen weekend was Vitesse dit jaar de enige club die tegen Feyenoord wisten te scoren. Benieuwd hoe het woensdag tegen die andere Rotterdammers gaat bij Sparta – Vitesse.

Bij de andere halve finale (AZ – Cambuur) is uiteraard AZ favoriet. Maar hoe die mentaal in hun vel steken is maar de vraag na de vernedering door Olympique Lyon in de Europa League en het fletse gelijkspel tegen PEC Zwolle in de eredivisie. En Cambuur? Die hebben niets te verliezen en kunnen vrijuit voetballen. Donderdagavond weten we het.