Strijd om centrum haalt beste omhoog in Pique

Barcelona verdediger Pique heeft de afgelopen paar jaren aardig wat kritiek over zich heen gekregen na moeizame prestaties voor de Catalaanse club. De 27-jarige heeft te kampen met wat verdedigende problemen en het was duidelijk dat de club wat moest doen om het bloeden te stoppen. Sinds Puyol niet meer als vaste pilaar ingezet kon worden was Pique niet meer hetzelfde. Eens werd hij beschouwd als de beste centrale verdedigers in het voetbal en ineens werd de Catalaan met negativiteit overspoeld.

En nu lijken de dagen van Pique zijn worstelingen achter zich te liggen. Met een frisse competitie om een plek op het centrum, samen met de nieuwe tactiek van Enrique, lijkt het erop dat Pique zijn plek weer heeft gevonden. Als het er echt op aan komt is deze competitie dus de grootste drijfveer geweest voor Pique om weer in vorm te raken.

Onder Vilanova en Martino had Pique altijd een plaats in de basis, hoe hij ook speelde. Die mentaliteit kan van een speler een luie speler maken en ervoor zorgen dat hij niet meer ontwikkelt. Niet hoeven te vechten voor een plek is misschien wat Pique’s slechte vorm veroorzaakte. Hij hoefde zich niet meer te bewijzen om in de basis te blijven en was er dus geen reden om te verbeteren.

Maar dat is dit seizoen aardig anders.

Met de toevoeging van Mathieu en Vermaelen was het een duidelijke boodschap dat er verbeteringen nodig waren binnen de defensie. Om het een stapje verder te noemen, Enrique beloonde Mathieu’s harde werk door hem vroegtijdig en veel te laten spelen. Hierdoor moest Pique weer aan de bak en zich terug vechten naar de basis. Mascherano’s goede vorm maakte het Pique ook heel erg lastig en zette hem terug op de bank, waar hij het grootste gedeelte van het seizoen op zat. De competitie voor de centrale positie is onderhevig aan flinke concurrentie en Pique is eindelijk gedreven genoeg om voor zijn plek te vechten.

Pique is niet dezelfde speler die hij een jaar geleden was. Hij heeft zich aardig verbeterd en het is lastig dat te negeren. Als hij dit vol houdt dan zal hij dit seizoen een belangrijke rol gaan vervullen voor Barcelona’s succes.