Voetbal’s vier beste Assepoester-verhalen

Van de underdogs tot de crème de la crème en van anoniem tot de supersterren. Voetbal heeft over de jaren al veel Assepoester-achtige verhalen geproduceerd met verhalen van de fluffige underdogs die succes boekten in onmogelijke situaties.

Dit zijn geen geweldige comeback overwinningen zoals Liverpool in de Champions League van 2005 of de overwinning van Manchester United op datzelfde miljoenenbal in 1999, maar eerder verhalen van geluk, vastberadenheid en zaligheid in één of andere vorm. Alle verhalen zullen u ongetwijfeld een warm hart verzorgen.

Hier zijn de vier mooiste verhalen:

Zambia wint de 2012 African Nations Cup

afrikaanse nations cupIn 1993 vervoerde een vliegtuig van de Zambiaanse Luchtmacht het nationale elftal naar de kwalificaties in Senegal en verongelukte in de Atlantische Oceaan waarop 25 passagiers en 5 crewleden overleden. De plaats waar het vliegtuig was neergestort was zo’n 500 meter van de kust bij Libreville, Gabon en in 2012 werd de African Nations Cup in datzelfde land gehouden. De gedachten van Zambia waren natuurlijk bij haar gevallen landgenoten.

Met als manager de charismatische coach Herve Renard werd een onverwacht Zambiaans team eerste in hun groep waarop ze Sudan en Ghana achter zich lieten en de finale van de African Nations Cup haalden. Daar, in Libreville, namen ze het op tegen favoriet Ivoorkust.

Didier Drogba miste een penalty in reguliere speeltijd en nadat de wedstrijd werd beslist middels een penalty shootout misten Kolo Tour en Gervinho allebei een penal waardoor Zambia voor het eerst ooit een internationaal toernooi wonnen. Er werd uitbundig en vooral emotioneel gevierd, waar ook Kalusha Bwalya bij werd betrokken. De beste Zambiaanse speler en de enige overlevende van het ongeluk omdat hij met PSV meespeelde en zijn eigen route naar Senegal af moest leggen.

Wigan verslaat Manchester City in de 2013 FA Cup finale

De overwinning van Wimbledon op Liverpool in de FA Cup van 1988 staat al sinds jaar en dag bekend als de meest opvallende en onverwachte overwinning in de historie van de Engelse competitie. Echter werd deze overwinning 25 jaar later in de luwte gelegd door Wigan Athletic. Zo werd er in de kwartfinale gewonnen van Everton met drie goals in de eerste drie minuten van de wedstrijd, maar zag iedereen Manchester City er al met de FA Cup vandoor gaan in de finale.

Van de miljoenen en spelers als Aguero, Toure en Kompany van de Citizens werd verwacht dat ze Wigan finaal van het veld zouden spelen. Echter werd de uit de Premier League degraderende ploeg de held van de dag met een historische prestatie. Wigan was stap voor stap gelijk aan de inzet van Manchester City en nadat Mancini’s mannen Zabaleta zes minuten voor tijd van het veld stuurden kopte Wigan’s invaller Watson in de 91e minuut de winnende goal binnen met als gevolg een razende explosie van blijdschap en verbazing.

Denemarken wint EK 1992 zonder zich te kwalificeren

denemarken winnaar ek1992Joegoslavië had eigenlijk deel moeten nemen aan het EK in 1992, maar door het uitbreken van de oorlog en de scheiding van het land die daarop volgde betekende dat ze niet deel konden nemen aan de finale in Zweden. Joegoslavië werd vervangen door Denemarken die als tweede eindigde in de kwalificatie groepsfase en kreeg slechts elf dagen van tevoren te horen dat ze aan het EK deel mochten nemen.

Direct vanaf het begin de underdog en ze versloegen in de halve finale het Franse team met daarin Jean-Pierre Papin en Eric Cantona. Ze haalden de finale door tegenover ons eigen Oranje de wedstrijd op penalties te beslissen.

In de finale tegen Duitsland wisten de Denen iedereen te verrassen en ook de Duitsers waren van hun apropos. Jensen vuurde met succes vroeg in de wedstrijd een schot af op doel en met Vilfort’s goal 12 minuten voor tijd werden de Denen wereldkampioen.

Griekenland wint EK 2004

Een overwinning voor organisatie en vastbereidenheid toen de Grieken iedereen verrasten op het EK van 2004. 10 jaar later voelt de overwinning nog steeds ongelooflijk aan. De Grieken hadden voorafgaand aan dat EK nog maar op twee grote internationale toernooien gestaan en terwijl ze iedereen direct verbaasden door thuisland Portugal te verslaan in de openingswedstrijd was dat ook direct hun eerste overwinning op een toernooi. Het was een teken. Na gelijkspel met Spanje en een verliespartij tegen Rusland wisten ze nipt langs de Spanjaarden te passeren op doelsaldo. Portugal en Griekenland gingen na de groepsfase door als de nummer één en twee.

In de kwartfinale wisten de Grieken de Fransen van de mat te spelen en moesten de Tsjechen het ontgelden in de halve finale. Niemand had verwacht dat de Grieken het na de groepsfase nog zó goed zouden doen, laat staan dat ze de finale zouden halen.

De Portugezen waren de favoriet in de finale, want de Grieken konden natuurlijk geen twee keer achter elkaar winnen van de Portugezen op zo’n groot toernooi. Alle sceptici alsmede de Portugezen werden even goed wakker geschud toen Charisteas in minuut 57 de enige goal van de wedstrijd maakte, waarop de rest van Europa in haar ogen wreef uit ongeloof en Griekenland het EK won.