Waarom Bayern een Plan B nodig heeft voor Guardiola

Een van de grootste kritiek op Guardiola gedurende zijn periode bij Barcelona was dat hij geen Plan B heeft. De trainer won drie prijzen in zijn eerste seizoen bij Camp Nou. En later won hij nog de Champions League en vele andere titels. Maar als hij tekort kwam dan werd dat vaak afgeschoven op een onrealistische toewijding om de bal in het net te plaatsen. Het nastreven van een filosofie van waargenomen schoonheid, tot het bittere eind, terwijl soms een directe simpele methode wellicht veel effectiever was geweest.

Nadat hij bij Bayern terecht kwam in de zomer van 2013, wankelde de traner tussen pragmatisme en zijn romantische en idealistische kijk op voetbal. Maar recentelijk heeft de oefenmeester een beslissing genomen welke zijn tactieken onvoorspelbaar en effectiever heeft gemaakt. Bayern heeft nog steeds geen ‘Plan B’. Niet dat per se een secundaire tactische aanpak nodig hebben. Ze hebben echter wel een backup plan nodig als de trainer er niet voor kiest om aan het einde van het 2015-2016 seizoen zijn contract te verlengen.

Sinds Guardiola halverwege zijn contract zit bij Bayern is er voldoende speculatie over de toekomst. Bayern zijn duidelijk in hun positie met Rummenigge duidelijk in zijn uitspraak dat hij Guardiola graag voor de lange termijn bij Bayern ziet:

“Pep kan zo lang blijven als hij wil. Guardiola is niet een persoon die zekerheid zoekt. Hij heeft geen vijf-jaar contract nodig om te weten hoeveel hij verdient bij Bayern.”

The wereld ligt aan de voeten van Guardiola en iedereen, met name Bayern, weet dat. De Duitse grootmacht zou er daarom verstandig aan doen om geen aannames te doen omtrent eventuele contractverleningen van de oefenmeester. Maar de laatste tijd hebben ze dat zo openlijk gedaan dat ze zichzelf gedevalueerd als club zijnde. Met de vraag aan Bayern of ze een Plan B hebben als Guardiola niet wil blijven door het blad Kicker zei Rummenigge: “Er is alleen een Plan A en dat betekent Guardiola.”

Bayern maakte al eens eerder zo’n fout door te denken dat Kroos zijn contract ook zou verlengen een jaar geleden, maar maakte de fout hem geen loonsverhoging te geven. Kroos ging uiteindelijk naar Real Madrid welke hem een enorm loon bood. Zoals Kroos is ook Guardiola geen Munchen-native of een native Bavariaan. Hij is nog altijd jong, gewild en hij zal bij het overwegen van zijn opties eerst naar zichzelf kijken in plaats van zijn toewijding aan Bayern.

Bayern bestond al lang voordat Guardiola om de hoek kwam kijken en zal ook in de toekomst, eventueel zonder Guardiola, een grote club blijven. De toekomst is gebouwd op plannen en het is belangrijk om een Plan B te hebben voor het geval je Plan A faalt. Want als Guardiola niet op tijd een goed aanbod krijgt van Bayern dan loopt hij wellicht weg zoals Kroos dat deed. En dát is geen productieve maatregel.