Waarom de PL-titel nog buiten United’s bereik is

Manchester United heeft zes keer achter elkaar gewonnen en dat heeft hen goed gedaan. De conversatie omtrent de club’s vooruitzichten zijn daarmee dramatisch veranderd. Aan het begin van november gaf men nog aan dat LVG het met aanzienlijk minder moest doen dan Moyes. Maar als we kijken naar de vorm van United kunnen de verwachtingen worden bijgesteld en kan er worden uitgekeken naar Europese kwalificatie, iets wat Van Gaal op zijn to-do lijst heeft staan.

Voormalig United speler en coach Phil Neville werd deze week gevraagd of United de league zou kunnen winnen. Hij zei: “Ja dat kunnen ze. Op dit moment hebben ze momentum en dan weet je het gewoon niet.”

Rooney, die ook in prima vorm verkeert, heeft het belang van het moraal flink aangekaart: “We moeten erin geloven dat we de titel kunnen winnen. We lopen acht punten achter en komen bij de drukke periode aan.”

Hij ging verder: “We moeten blijven winnen en onszelf zo terug naar de top vechten en dan kan er van alles gebeuren. We hebben enorme veerkracht laten zien. Sommige van de wedstrijden gingen niet zoals wij wilden, maar we winnen ze en dat is het belangrijkste. We hebben de titel twee jaar geleden gewonnen en waren toen ook niet enorm goed in veel van die wedstrijden. We haalden de resultaten. Daar ging het om.

Rooney’s geloof in zijn teamgenoten en United’s staf is te bewonderen, net als zijn ambitie. Kwalificatie voor de Champions League was altijd het primaire doel van United, iets wat de fans niet lichtelijk opvatten. Ze willen winnen en graag zilver in de clubkast aanschouwen. Om de titel dit seizoen te winnen moet United een gat van acht punten zien te dichten dat tussen hen en Chelsea is te vinden. Maar ook het gat van vijf punten tussen hun rivaal Manchester City. Het is geen onmogelijke taak, maar het lijkt net een brug te ver dit seizoen.

United heeft wel voor hetere vuren gestaan en hun winning-streak van zes wedstrijden is misschien wel de langste winning-streak van de Premier League dit seizoen. Een goede observator ziet natuurlijk wel dat United op dit moment niet veel geluk nodig heeft, maar vooral hard werk en goed samenspel. Dat David de Gea is opgeroepen voor actie geeft aan hoe klein de marge is tussen overwinning en nederlaag voor United.

Succes is nog niet gemeten in nieuw zilverwaar voor Van Gaal, maar er is een goede kans dat het zilver snel wordt binnen gehaald.