Waarom faalt Juventus in de Champions League?

In Athene viel het welbekende doek voor Juventus. Als favorieten kwamen ze uit in de Champions League wedstrijd tegen het Griekse Olympiacos. Juventus kwam langzaam op gang en gaven een goal weg, maar werd te laat wakker. Ze werden getart door slechte benutting van kansen en een keeper die op dreef was.

Om het anders te stellen, ze deden precies hetzelfde als afgelopen seizoen tegen Kopenhagen en het seizoen daarvoor tegen Nordsjaelland. Het enige verschil is dat ze deze keer verloren in plaats van net aan een gelijkspel op het bord te zetten. Het is hier niet de bedoeling om de verdienste van Olympiacos weg te zetten, een veel betere ploeg dan de twee Scandinavische ploegen, maar simpelweg een hoogtepunt in de terugkerende slechte prestaties van de Italiaanse kampioenen.

Sinds ze Celtic versloegen twee seizoenen geleden hebben ze een gelijkspel en vijf verloren wedstrijden in 6 van hun uitwedstrijden in de Champions League mogen noteren. Terwijl hun thuisprestaties ook niet al te best waren, hebben ze maar Champions League wedstrijd in eigen huis verloren. Dat was tegen Bayern Munchen in 2013.

Juventus haar prestaties weg van huis weerhouden de Italiaanse kampioenen ervan om hun ware potentieel waar te maken in Europa. Hoe verklaren we zo’n onderprestatie? Rummenigge, CEO van Bayern Munchen heeft een mogelijke verklaring. Hij werd door de Gazzetta dello Sport gequote met dat de clubs uit de Serie A niet gewend zijn aan het hoge tempo van andere Europese clubs. En toch, is Lichtsteiner die het meeste rent van de twee Italiaanse clubs binnen de Champions League, met meer dan 32 kilometer in drie wedstrijden. Maar dit rankt hem slechts nummer 66 van alle spelers binnen de Champions League.

Het is wel iets te simpel van Rummenigge om dat als het probleem aan te kaarten. Velen denken dat het simpelweg een kwestie is van tactiek. Toen Conte het overnam in 2011 heeft hij diverse experimenten gedaan, door ze 4-2-4 te laten spelen. Iets wat het team goed deed in Siena. Daarna werd al gauw duidelijk dat dit niet heel goed paste bij Juve en werd het systeem omgegooid naar 3-5-2 om zo meer gebruik te maken van de middenvelders.

Hun beste Europese prestatie van de laatste twee seizoen was tegen Real Madrid waar ze nipt verloren na een rode kaart voor Chiellini. Wetend dat ze een van de beste clubs ter wereld over zich hadden wisten de mannen van Juve het tempo aardig op te voeren, maar kwamen uiteindelijk toch te kort. Als ze diezelfde energie in de eerste helft van hun wedstrijd tegen Olympiacos konden opbrengen hadden ze nu een veel betere prestatie op het bord kunnen genieten. Juventus moet beter worden in handhaving en met een gezonde tactiek per tegenstander op de proppen komen als het nog door naar de laatste 16 wil. Het goede nieuws is dat twee van de drie komende Champions League wedstrijden thuis worden gespeeld.