Waarom Tottenham Vertonghen niet moeten verkopen

Na een indrukwekkend debuut in de Premier League in 2012-2013, werd Jan Vertonghen genoemd in het PFA Team of the Year van dat seizoen. Vertonghen werd van Ajax gekocht voor een belachelijk bedrag van 9,5 miljoen pond. Hij verving Tottenham legende Ledley King. De Belg deed het zo goed dat de afwezigheid van de voormalig aanvoerder nauwelijks werd genoemd.

Spurs kreeg een nieuwe manager en ook een sterkere ruggengraat. Met het vertrek van Modric en Van der Vaart en de komst van een nieuwe keeper Lloris. Ondanks deze veranderingen deed Vertonghen het erg goed. Met een kalm en zelfverzekerde aanwezigheid in de verdediging en een verrassing belangrijke speler in de aanval werd hij een belangrijk figuur voor de Spurs. Maar Vertonghen zijn tweede seizoen was een en al teleurstelling. Onenigheden met het management, tactische meningsverschillen en blessures. De ooit betrouwbare Vertonghen werd een onbetrouwbare Vertonghen. Zijn gedrag werd terecht bevraagd door fans en hij moest het seizoen vroegtijdig beëindigen als gevolg van een blessure.

Terwijl de Spurs zich voorbereiden voor een nieuw seizoen, met wederom een nieuwe manager, moeten ze dan het vertrouwen houden in de Belgische international? Is het verstandig om met de huidige vorm en zijn gedrag hem nu te koop aan te bieden?

Jan Vertonghen is, op zijn best, een erg indrukwekkende verdediger. Hij heeft inzicht en leest het spel waardoor hij zich goed op kan stellen. Hierdoor zie je hem bijna nooit laag bij de grond en in plaats van tackles zie je Vertonghen aanvallers van de bal wippen met lichte bewegingen en minimale kracht.

Een centrale verdediger die daarnaast ook nog eens erg goed is in het opzetten van een goede aanval is geen nieuw fenomeen. Spelers als Beckenbauer en Bobby Moore waren daar ook sterren in. En het is vrij gewoon geworden dat ten minste één verdediger deze vaardigheid onder de knie heeft.

Vertonghen is niet een van de meest fysieke verdedigers, maar hij zorgt voor de nodige balans naast een wat agressievere collega.

Met 27 jaar is Vertonghen een senior in de verdediging van de Spurs. Als we ervan uit gaan dat Tottenham Musacchio tekent zal de achterhoede van de Spurs ongetwijfeld worden ingekleurd met Ben Davies, Kyle Walker, Mateo Musacchio en Jan Vertonghen.