Oranje – het Nederlands elftal vanaf 1988

Een blik op Oranje

Het Nederlandse elftal staat altijd enorm in de belangstelling wanneer er een EK of een WK aan zit te komen. Iedere week is er wel wat nieuws te vertellen over de selectie, de bondscoach, blessures, aankomende wedstrijden en nog veel meer. Nu het niet lang meer duurt en de WK in Brazilië er aan zit te komen is dat natuurlijk niet veel anders, maar in dit artikel gaan we wat verder. Waarom waren wij zo goed in 1988? Wie moeten het nu voor ons waar gaan maken in 2014 en wat zijn de verschillen tussen toen en nu? We werpen een blik op Oranje.

Nederland is gek op voetbal, alleen de cijfers spreken al voor zich met meer dan een miljoen geregistreerde voetballers bij de KNVB. Dat we in aanloop naar het WK bijna dagelijks bezig zijn met Oranje, haar selectie, de bondscoach, blessures, prestaties en verwachtingen. In Nederland spreken we ook wel eens van zestien miljoen bondscoaches, iedereen weet het beter en iedereen heeft een ander systeem. Discussies in het café gaan over fouten, verbeteringen en voorspellingen. Tijdens een EK of een WK leeft Nederland voor maar één ding. Oranje.

De historie van het Nederlands Elftal

oranje wk winnaar 1988Sinds het EK van 1988 hebben we geen enkel EK meer gemist, maar misten we wel één WK (die van 2002). Tien jaar na het meest succesvolle EK van Nederland, in 1998, schopte Oranje het tot de halve finale van het WK van dat jaar. Oranje verloor na een serie strafschoppen van Brazilië. Strafschoppen zijn altijd een nare droom geweest voor de mannen van Oranje en de meest beruchte misser was misschien die van Clarence Seedorf. Strafschoppen hebben ons nationale elftal nog maar weinig succes gebracht. In 1992, 1996 én in 2000 moesten we afscheid nemen van de EK’s na een serie strafschoppen.

Hopelijk kunnen we het negatieve imago van Oranje omtrent de strafschoppen van zich afzetten, zoals het nationale elftal dat al eens deed in 2004. In de kwartfinales tegen Zweden. Destijds kwamen we ook niet verder dan de halve finales, Portugal (waar het EK in dat jaar ook werd georganiseerd), hield ons van een plek in de finale af.

WK 2010, toen we verrassend goed presteerden en het tot de finale tegen Spanje wisten te schoppen. Hier en daar hadden we een klein beetje geluk, maar de bal is immers rond. Geluk verkoos in de finale echter de kant van Spanje toen Robben dé kans van de finale miste en de Spaanse doelman, Casillas, die beruchte kans redde met zijn tenen. Ook in Spanje hebben ze het daar nog veel over, maar Casillas is er nuchter onder. Geluk hoort er bij en op dat moment was het min of meer het verschil tussen wereldkampioen en niet wereldkampioen. Dat mocht de pret in Nederland maar voor even drukken. Het elftal van toenmalig bondscoach Van Marwijk werd in Amsterdam ontvangen als helden. Van Marwijk is inmiddels vervangen door veelbesproken bondscoach Van Gaal. Kan hij de Oranje Leeuwen naar een plaats in de finale loodsen in Brazilië?

De uitblinkers van Oranje

Een elftal dient goed samen te werken, maar om écht succes te boeken heb je uitblinkers nodig. In ‘88 waren de uitblinkers bijvoorbeeld Gullit en Van Basten, maar het hele elftal was natuurlijk erg goed. Als we verder vooruit blikken zien we het WK in Zuid Afrika dat het podium bood aan het geloof. Dat we eigenlijk net zo goed waren, zo niet beter, als Spanje. We gingen een WK winnen. Voor even geloofden we er allemaal weer in. Uitblinkers op dat WK waren onder andere Sneijder, Robben, Van Bronckhorst en Elia.

Verdediger en interland veteraan Giovanni van Bronckhorst maakte een pracht van een goal tegen Uruguay. Sneijder gaf passes en was de kleine boef op het veld waar iedereen niets dan liefde voor had. Hij scoorde vijf keer ontving de Zilveren Bal en was gedeeld topscorer waar hij de bronzen schoen voor ontving. Ook nu werd er weer hevig gespeculeerd over Sneijder en of hij in de definitieve selectie op zou worden genomen door Van Gaal.

Zijn collega Van Persie deed het in 2010 niet erg goed, maar sindsdien is hij enorm gegroeid. Zo blinkt hij iedere wedstrijd voor Manchester United uit en is hij een naderende legende op de Britse velden. Oranje kan een speler als Van Persie goed gebruiken. Hij heeft techniek, inzicht, snelheid en is niet bang om te scoren. Van Persie zal op het WK van 2014 waarschijnlijk één van de uitblinkers zijn van Oranje. Met hem zullen relatief nieuwe internationals als Siem de Jong, Luciano Narsingh en Leroy Fer voor de aanvallende charmes van ons nationale elftal gaan zorgen. Wie weet kunnen we één van de nieuwelingen straks als nieuwe uitblinker aanmerken.

Wat presteerde Oranje sinds het succes in 1988

Nederland haalde drie keer de finale van een WK, maar op EK’s presteren we beduidend beter. Dat terwijl de tegenstanders die het Oranje moeilijk maken op beide toernooien vrijwel altijd aanwezig zijn. Denk aan Duitsland, Spanje, Portugal en Brazilië. Brazilië werd zelfs vijf keer wereldkampioen, maar sinds het EK van 1988 boekten we geen resultaat waar we als land erg warm van werden. Ondanks dat we zowel in de defensie met onder andere Cocu, Stam en Numan als in de offensie met Kluivert, Bergkamp en Overmars werkten wisten we groots succes niet te herhalen. Met Edwin van der Sar onder de lat kon ons niks gebeuren, maar toch wisten we het steeds niet waar te maken. Hadden we simpelweg pech? Gaan wij voor een verrassing zorgen op het WK van 2014? Of hebben we nog een aantal jaar nodig om te rijpen en te groeien? Vormen we een nieuwe klasbak van een elftal zoals we dat in 1988 hadden. Was 2010 onze kans en hebben we deze verspeelt?

Onze nieuwe helden zullen ons daar het antwoord op gaan geven. In 2014, waar Brazilië het toneel voor verzorgd, kunnen we ons gezicht weer laten zien. Is Duitsland, Spanje of Portugal de gelukkige of gaat Brazilië op eigen podium laten zien dat niet tiki taka, maar samba heer en meester is op de groene velden?

Het Nederlands elftal op de WereldKampioenschappen

Jaar Ronde GS W G V DV DT
Vlag van Uruguay 1930 Niet deelgenomen
Vlag van Italië 1934 1e ronde 1 0 0 1 2 3
Vlag van Frankrijk 1938 1e ronde 1 0 0 1 0 3
Vlag van Brazilië 1950 Niet deelgenomen
Vlag van Zwitserland 1954
Vlag van Zweden 1958 Niet gekwalificeerd
Vlag van Chili 1962
Vlag van Engeland 1966
Vlag van Mexico 1970
Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland 1974 Finale 7 5 1 1 15 3
Vlag van Argentinië 1978 Finale 7 3 2 2 15 10
Vlag van Spanje 1982 Niet gekwalificeerd
Vlag van Mexico 1986
Vlag van Italië 1990 Achtste finale 4 0 3 1 3 4
Vlag van Verenigde Staten 1994 Kwartfinale 5 3 0 2 8 6
Vlag van Frankrijk 1998 Vierde 7 3 3 1 13 7
Vlag van Zuid-KoreaVlag van Japan 2002 Niet gekwalificeerd
Vlag van Duitsland 2006 Achtste finale 4 2 1 1 3 2
Vlag van Zuid-Afrika 2010 Finale 7 6 0 1 12 6
Vlag van Brazilië 2014 Gekwalificeerd
Totaal 9/20 43 22 10 11 71 45

Bron Wikipedia