Overige Sporten

De populaire sporten van de wereld

Een van de meest populaire sporten ter wereld en in Nederland is algemeen bekend. Dat is voetbal, en niet alleen qua kijkcijfers, maar ook qua aantal ingeschreven voetballers bij verenigingen. Zo zijn er in Nederland alleen al meer dan een miljoen geregistreerde voetballers. Toch zijn er nog veel meer sporten die er toe doen en in dit artikel bespreken we de overige populaire sporten van Europa en die van de wereld. Denk aan American football, honkbal, volleybal, schaatsen, tennis en Formule 1.

Populaire sporten in Amerika

sporten amerikaAmerika is verantwoordelijk voor een hele serie populaire sporten zoals honkbal, basketbal en American Football. Hoewel American Football niet overal even populair is wordt de Superbowl, het jaarlijkse kampioenschap van de National Football League (NFL), wereldwijd door meer dan 130 miljoen mensen bekeken. In Amerika alleen al kijken er meer dan 110 miljoen mensen naar het nationale spektakel. Toch is niet alleen American football een sport die de harten van vele Amerikanen heeft weten te veroveren. Ook honkbal en met name de MBL (Major League Baseball) speelt een zeer belangrijke rol in de Verenigde Staten. Hoewel de World Series (het kampioenschap tussen de winnaars van de National League en de American League) qua kijkcijfers niet kunnen tippen aan de Super Bowl kijken er toch gemiddeld zo’n 15 miljoen mensen per wedstrijd naar de zes-delige World Series.

Naast honkbal en American football kijken veel Amerikanen én Europeanen graag naar de NBA (National Basketball Asociation), de belangrijkste basketbal competitie van Amerika en misschien wel van de wereld. In Nederland heeft basketbal een kleiner podium dan bijvoorbeeld voetbal met zo’n 120.000 leden ingeschreven bij de bond. Datzelfde geldt voor volleybal in Nederland met een vergelijkbaar aantal leden.

Europeanen en de voorkeur voor sport

In Europa hebben we een gevarieerd aanbod aan sporten die populair zijn onder het volk. Naast voetbal zijn met name wielrennen, tennis en Formule 1 erg populair. Hoewel de Tour de France wereldwijd beroemd en berucht is, met name door het vele rumoer omtrent doping van de belangrijkste renners, met meer dan een miljoen kijkers per uitzending. Ook sporten als tennis en Formule 1 zijn enorm populair in Europa. In tegenstelling tot de Amerikanen kijken we in Europa en met name in Nederland veel minder naar basketbal, honkbal en American football.

Toch wordt de Tour de France ook door de Amerikanen graag bekeken doordat belangrijke renners zoals Armstrong erg goed presteren op Le Tour. In Frankrijk staan ieder jaar duizenden fans langs de zijlijn van de populaire route die voor het eerst in 1903 werd afgelegd door de toenmalige wielrenners.

De paardensport is relatief groot in Nederland

paarden sportPopulaire sporten in Nederland halen het niet altijd bij andere landen, zo is Engeland naast een voetballand ook een enorme voorstander van rugby, tennis en Formule 1. Ook dressuur en paardenraces zijn daar enorm populair, waarbij dressuur in Nederland ook veel de aandacht trekt buiten de contouren van de landelijke media om. Op het wereld podium van de Olympische spelen na. Daarentegen halen evenementen zoals Roland Garros, US Open, Wimbledon en de Australian Open altijd de krant en het nieuws in Nederland. Ook de kijkcijfers liegen er niet om in Nederland, die zo rond de miljoen liggen per tennis kampioenschap.

Daarnaast smelt Nederland massaal voor de charmes van de legendarische Elfstedentocht en de mogelijkheid om deze weer eens mee te maken. Zodra het NK schaatsen op het programma staat kijken gemiddeld 1,2 miljoen Nederlanders naar iedere afstand en het WK schaatsen wordt in Nederland door zo’n drie á vier miljoen Nederlanders fanatiek gevolgd. Toch zijn Nederlanders niet de enige enthousiastelingen als het gaat om schaatsen. Ook in Duitsland, België, Zuid-Korea, Canada en Rusland is schaatsen een ware volkssport die op de wereldkampioenschappen en de Olympische spelen veelal de strijd om de grote prijzen met elkaar aan gaan.

Verbroedering onder mensen door sportwedstrijden

Sport brengt mensen bij elkaar en hoewel er soms wat opstootjes zijn, verlopen de meeste evenementen zonder problemen. Met name bij voetbal zijn fans van dezelfde club direct vrienden van elkaar, maar zijn er nog steeds veel rellen tussen rivalen. Bij basketbal, volleybal, honkbal, American football en schaatsen is dat niet aan de orde. Hoewel de club liefde bij basketbal, honkbal en American football ook erg diepgeworteld zit. Over het algemeen brengt de sport men bij elkaar en heeft het een positief effect op het moraal van een ieder.

Wereldwijd kunnen we genieten van een prachtige touchdown in de NFL of de Super Bowl, vinden we een rally tussen twee top tennisers prachtig en kunnen we genieten van een onwerkelijk doelpunt. Ongeacht voor welk team de speler speelt. Sport is een krachtmeting tussen partijen en een prachtige, unieke en/ of knappe prestatie maakt iets los in ons allemaal waar we enthousiast, gedreven en/ of blij van worden. Sport is een van de belangrijkste bezigheden voor de mens, het houdt ons gezond op zowel fysiek als mentaal vlak. En zolang we in Nederland met name van schaatsen, de Le Tour en voetbal op hoog niveau kunnen genieten zit het bij ons wel snor.